Κοτόπουλο με μανιτάρια και κρουτον

Υλικά (για 4 άτομα):

  • 8 κομμάτια κοτόπουλου (οτιδήποτε στήθος, μπούτι, φτερούγες)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 4 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 4 φέτες λεπτοκομμένες χωριάτικο ψωμί
  • 340 g μανιτάρια Lutece
  • 1 μικρό ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 4 κλωνάρια θυμαριού
  • 2 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ φλυτζάνι ξηρό λευκό κρασί
  • 1½ φλυτζάνι ζωμό κοτόπουλου
  • ¼ φλυτζάνι κρέμα γάλακτος, σε θερμοκρασία δωματίου
  • Καυτερή σως (όπως Tabasco)
  • ¼ φλυτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό

Προετοιμασία:

Προθερμάνετε το φούρνο στους 350 °.  Ρίχνετε στο κοτόπουλο αρκετό αλάτι και πιπέρι. Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Ψήνουμε το κοτόπουλο με το δέρμα προς τα κάτω, έως ότου το δέρμα να ροδίσει καλά, 10-12 λεπτά. Κατόπιν το μεταφέρετε σε ένα πιάτο.

Προσθέστε φέτες ψωμί στο τηγάνι. Το αφήνουμε να ψηθεί πιέζοντας προς τα κάτω μέχρι να πάρει μία χρυσή-καφέ απόχρωση, 5-8 λεπτά. Κατόπιν τα μεταφέρουμε σε μια πιατέλα.

Προσθέστε το υπόλοιπο βούτυρο, 2 κουταλιές της σούπας, και τα μανιτάρια στο τηγάνι και ρίχνετε αλάτι και πιπέρι. Τα αφήνουμε να μαγειρευτούν, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι τα μανιτάρια να ροδίσουν, 5-8 λεπτά. Προσθέστε το κρεμμύδι και το θυμάρι και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι το κρεμμύδι να είναι ημιδιαφανές, περίπου 5 λεπτά. Προσθέστε το αλεύρι και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, μέχρι το κρεμμύδι να πάρει μία χρυσή-καφέ απόχρωση, περίπου 2 λεπτά. Προσθέστε το κρασί και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας και ξύνοντας το κάτω μέρος από το τηγάνι μέχρι να είναι σχεδόν στεγνό, περίπου 2 λεπτά. Προσθέστε το ζωμό και το κοτόπουλο στην κατσαρόλα, με την πλευρά του δέρματος προς τα πάνω, και το αφήνουμε να σιγοβράσει. Μεταφέρετε την κατσαρόλα στο φούρνο και το αφήνετε μέχρι το κοτόπουλο να ψηθεί και στο εσωτερικό του, 15-20 λεπτά. Τοποθετήστε το κοτόπουλο πάνω από τα κρουτόν.

Τοποθετήστε το τηγάνι σε μέτρια φωτιά και αφήνετε τους χυμούς από το κοτόπουλο, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να γίνει παχύρρευστη σάλτσα, περίπου 5 λεπτά. Αφαιρέστε από τη φωτιά και προσθέστε στη σάλτσα την κρέμα γάλακτος, το αλάτι, το πιπέρι και την καυτερή σάλτσα. Ρίχνουμε από πάνω το θυμάρι και περιχύνουμε τη σάλτσα με ένα κουτάλι πάνω από το κοτόπουλο. Γαρνίρουμε με μαϊντανό.

Πηγή: bonappetit.com