Ψητοί Κολιοί με σάλτσα από ρύζι-ντομάτα-ελιές

Υλικά (για 5 άτομα)

1 φλυτζάνι ρίγανη
λίγα κοτσάνια μαϊντανό
4 σκελίδες σκόρδου
ξύσμα από 1 λεμόνι
5 ( καθένα 300 g) κολιοί έτοιμοι για μαγείρεμα
300 g bali Basmati ρύζι
300 g χυμό ντομάτας
250 g ντοματίνια
125 g μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι
1/2 φλυτζάνι βασιλικό
αλάτι και σκόνη λεμονοπίπερο
σκόνη λευκό πιπέρι
7-8 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
φέτες λεμονιού για γαρνίρισμα

Προετοιμασία:

Πλένουμε, στεγνώνουμε και ψιλοκόβουμε μισή ποσότητα ρίγανης και μαϊντανού. Ξεφλουδίζουμε το σκόρδο και το κόβουμε σε φέτες. Ανακατεύουμε τα τριμμένα βότανα, το ξύσμα λεμονιού και το σκόρδο. Ρίχνουμε αλάτι και λεμονοπίπερο.
Πλένουμε και στεγνώνουμε τους κολιούς. Τους γεμίζουμε με το μίγμα βοτάνων. Καλύπτουμε το εξωτερικό με λίγο λάδι, προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι και βάζουμε τους κολιούς σε ένα ταψί που έχουμε αλείψει με λάδι. Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 ° C περίπου.
Εν τω μεταξύ, πλένουμε το ρύζι, το βράζουμε μαζί με το χυμό ντομάτας, 40 ml νερό και λίγο αλάτι και το αφήνουμε σε κλειστή κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά για περίπου 12 λεπτά.
Καθαρίζουμε τα ντοματίνια και και τα κόβουμε στη μέση ή στα 4. Προσθέτουμε τα ντοματίνια και τις ελιές στο ρύζι λίγο πριν από το τέλος του χρόνου μαγειρέματος. Κόβουμε την υπόλοιπη ποσότητα ρίγανης και βασιλικού και τα προσθέτουμε στο ρύζι. Εάν χρειαστεί και πάλι, αλατοπιπερώνουμε. Σερβίρουμε τους κολιούς πάνω από το ρύζι και γαρνίρουμε με φέτες λεμονιού.