Ρύζι Basmati Bali με λαχανικά
ΥΛΙΚΑ:
Για το ρύζι:
- 1 κούπα basmati Bali
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κούπες ζεστό νερό
- 1/3 κ.γ. ανθό αλατιού
- 1/2 κ.γ. κουρκουμά
Για τα λαχανικά:
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κρεμμυδάκια φρέσκα (ή 1 κρεμμύδι ξερό)
- 1 πράσσο (το λευκό μέρος)
- 1 φέτα ginger πάχους
- 2 εκ. τριμμένη
- 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο
- 1 κούπα τριμμένο καρότο
- 1 κούπα πιπεριά κομμένη σε λωρίδες
- 1 κούπα λάχανο άσπρο κομμένο σε λωρίδες
- 1 κούπα λάχανο μωβ κομμένο σε λωρίδες
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 1/2 κ.γ. γλυκειά πάπρικα
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- πιπέρι καγιέν (κατά βούληση)
- 2 κ.σ. σάλτσα σόγιας (προαιρετικά)
- 1/2 κούπα ψιλοκομμένο μαϊδανό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Για το ρύζι:
-
Πλύντε το ρύζι κάτω από τρεχούμενο νερό μέχρι να βγεί καθαρό.
-
Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα. Ρίξτε το ρύζι και ανακατέψτε για 1 λεπτό.
-
Προσθέστε 2 κούπες καυτό νερό, το αλάτι και τον κουρκουμά.
-
Όταν αρχίσει να βράζει το νερό σκεπάστε την κατσαρόλα, χαμηλώστε το μάτι και σιγοβράστε για 6 λεπτά.
-
Στα 6 λεπτά ανοίξτε το καπάκι και ελέγξτε. Το ρύζι είναι έτοιμο όταν έχει πιεί όλα τα υγρά και έχουν σχηματιστεί μικρές τρυπούλες στο μίγμα.
-
Σβήστε το μάτι, σκεπάστε την κατσαρόλα με μια καθαρή πετσέτα ή με διπλό χαρτί κουζίνας, βάλτε από πάνω το καπάκι και αφήστε πάνω στο σβησμένο μάτι μέχρι να ετοιμάσετε τα λαχανικά.
Για τα λαχανικά:
-
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεστάνετε το ελαιόλαδο και σωτάρετε τα κρεμμυδάκια, το πράσσο και το ginger για 1-2 λεπτά.
-
Προσθέστε το σκόρδο και ανακατέψτε για ένα λεπτό ακόμη.
-
Στη συνέχεια ρίξτε όλα τα υπόλοιπα λαχανικά και τα καρυκεύματα και ανακατέψτε για 3-4 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
-
Ρίξτε τη σάλτσα σόγιας και ανακατέψετε για 1 λεπτό ακόμη.
-
Βγάλτε το τηγάνι από το μάτι και τελευταίο ρίξτε το μαϊδανό.
-
Ρίξτε το ρύζι στο μίγμα των λαχανικών, ανακατέψτε πολύ καλά με ξύλινη κουτάλα και σερβίρετε.
Extra tips:
-
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι λαχανικά έχετε στη διάθεσή σας.
-
Πολλές φορές προσθέτω σπανάκι αλλά και αποξηραμένα μανιτάρια (αφού πρώτα τα ενυδατώσω για 15 λεπτά σε ζεστό νερό, το οποίο μετά χρησιμοποιώ για να βράσω το ρύζι).
-
Πασπαλίστε από πάνω λίγη vegan παρμεζάνα για να ενισχύσετε τη γεύση.
Πηγή: www.mednutrition.gr / Ευτυχία Μαυραντζά, Food blogger