Ρύζι Basmati Bali με λαχανικά

ΥΛΙΚΑ:

Για το ρύζι:

  • 1 κούπα basmati Bali
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κούπες ζεστό νερό
  • 1/3 κ.γ. ανθό αλατιού
  • 1/2 κ.γ. κουρκουμά

Για τα λαχανικά:

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα (ή 1 κρεμμύδι ξερό)
  • 1 πράσσο (το λευκό μέρος)
  • 1 φέτα ginger πάχους
  • 2 εκ. τριμμένη
  • 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο
  • 1 κούπα τριμμένο καρότο
  • 1 κούπα πιπεριά κομμένη σε λωρίδες
  • 1 κούπα λάχανο άσπρο κομμένο σε λωρίδες
  • 1 κούπα λάχανο μωβ κομμένο σε λωρίδες
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 κ.γ. γλυκειά πάπρικα
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • πιπέρι καγιέν (κατά βούληση)
  • 2 κ.σ. σάλτσα σόγιας (προαιρετικά)
  • 1/2 κούπα ψιλοκομμένο μαϊδανό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Για το ρύζι:

  1. Πλύντε το ρύζι κάτω από τρεχούμενο νερό μέχρι να βγεί καθαρό.
  2. Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα. Ρίξτε το ρύζι και ανακατέψτε για 1 λεπτό.
  3. Προσθέστε 2 κούπες καυτό νερό, το αλάτι και τον κουρκουμά.
  4. Όταν αρχίσει να βράζει το νερό σκεπάστε την κατσαρόλα, χαμηλώστε το μάτι και σιγοβράστε για 6 λεπτά.
  5. Στα 6 λεπτά ανοίξτε το καπάκι και ελέγξτε. Το ρύζι είναι έτοιμο όταν έχει πιεί όλα τα υγρά και έχουν σχηματιστεί μικρές τρυπούλες στο μίγμα.
  6. Σβήστε το μάτι, σκεπάστε την κατσαρόλα με μια καθαρή πετσέτα ή με διπλό χαρτί κουζίνας, βάλτε από πάνω το καπάκι και αφήστε πάνω στο σβησμένο μάτι μέχρι να ετοιμάσετε τα λαχανικά.

Για τα λαχανικά:

  1. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεστάνετε το ελαιόλαδο και σωτάρετε τα κρεμμυδάκια, το πράσσο και το ginger για 1-2 λεπτά.
  2. Προσθέστε το σκόρδο και ανακατέψτε για ένα λεπτό ακόμη.
  3. Στη συνέχεια ρίξτε όλα τα υπόλοιπα λαχανικά και τα καρυκεύματα και ανακατέψτε για 3-4 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
  4. Ρίξτε τη σάλτσα σόγιας και ανακατέψετε για 1 λεπτό ακόμη.
  5. Βγάλτε το τηγάνι από το μάτι και τελευταίο ρίξτε το μαϊδανό.
  6. Ρίξτε το ρύζι στο μίγμα των λαχανικών, ανακατέψτε πολύ καλά με ξύλινη κουτάλα και σερβίρετε.

Extra tips:

  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι λαχανικά έχετε στη διάθεσή σας.
  • Πολλές φορές προσθέτω σπανάκι αλλά και αποξηραμένα μανιτάρια (αφού πρώτα τα ενυδατώσω για 15 λεπτά σε ζεστό νερό, το οποίο μετά χρησιμοποιώ για να βράσω το ρύζι).
  • Πασπαλίστε από πάνω λίγη vegan παρμεζάνα για να ενισχύσετε τη γεύση.

Πηγή: www.mednutrition.gr / Ευτυχία Μαυραντζά, Food blogger